רגל כתומה של כלב  מחקר רפואי – כך הכלבה קיקי עזרה לילדים לפני ניתוח

 
מחקר ב’שיבא’: כך עזרה קיקי הכלבה לילדים לפני ניתוח

דוגמא נפלאה ליעילות הטיפול שבו נעזרים בכלבים:
לא לחינם הוא ידידו הטוב של האדם. מחקר שנערך ב’שיבא’ מצא כי ילדים ששיחקו וטיפלו בכלבה לפני ניתוח היו רגועים יותר לפניו ואחריו.
“במפגש עם הכלבה הילד הופך ממישהו קטן שדואגים לו ועוזרים לו, לאדם האחראי למישהו אחר”. הכלבה מכינה ילדים לניתוח: ילדים שעברו הכנה לניתוח בשיתוף כלבה הגיעו לניתוח רגועים יותר מילדים שעברו הכנה שגרתית המקובלת בבתי החולים בעזרת דימיון מודרך, או מילדים שלא עברו הכנה כזו. כך מצא מחקר שנערך במחלקה לכירורגיית ילדים בבית החולים “ספרא” לילדים בשיבא.
קיקי עם שלט "חדר הדרכה כירורגית ילדים הכנה לניתוח"
מחקר רפואי: כיצד קיקי הכלבה עוזרת לילדים לפני ניתוח

במחקר השתתפו כשישים ילדים בני שבע עד 12 שעמדו לפני ניתוח.
חלקם לא קיבלו הכנה מיוחדת לקראת הניתוח (קבוצת הביקורת); קבוצה אחרת קיבלה הכנה שכללה שיחת הסבר לקראת הניתוח בטכניקות של דימיון מודרך; וקבוצת הילדים השלישית קיבלה הכנה שכללה שיחת הסבר ופעילות עם כלבה שכללה האכלה, ליטוף וטיפול בה.
ידוע כי חרדה לפני ניתוח עלולה לפגוע בבריאותם הפיזית והנפשית של ילדים ולכן מקובלות כיום בארץ ובעולם פעולות שמטרתן להכין ילדים לקראת הניתוח. הילדים שהשתתפו במחקר, הוריהם ואנשי הצוות בחדר הניתוח מילאו שאלונים במטרה לבדוק את רמת החרדה והתפקוד של הילדים לפני ואחרי הניתוח.
נמצא כי הילדים שעברו הכנה לקראת הניתוח הפגינו רמת חרדה פחותה לפני הניתוח ובחדר הניתוח עצמו, הוריהם דיווחו על התנהגות תקינה יותר לאחר הניתוח, ותפיסת הילד את הניתוח כשבוע לאחריו היתה חיובית יותר ביחס לילדים שלא עברו הכנה לניתוח.
תוצאות טובות יותר באופן מובהק נרשמו בשלושה מתוך ארבעת המדדים בקבוצת הילדים שעברה הכנה לניתוח בסיוע הכלבה.

מאיה פרנקו מנהלת מרכז אילוף כלבים מאי דוג עם הכלבה קיקי, טיפול בעזרת כלביםהמחקר נערך על ידי דניאל רביעי, מתמחה בפסיכולוגיה רפואית, שניהל את מפגשי ההכנה בליווי קיקי, כלבה מאולפת ומחוסנת מסוג פומרניאן.
במהלך המפגש הילדים קיבלו הסבר לקראת הניתוח ולאחר מכן טיפלו בכלבה, האכילו, ליטפו וסירקו אותה. “במפגש עם הכלבה הילד הופך ממישהו קטן שדואגים לו ועוזרים לו, לאדם האחראי למישהו אחר”, מסביר ד”ר רביעי. “בנוסף, המגע עם הכלבה עוזר בהפחתת חרדה והכלב הופך להיות כלי השלכתי באמצעותו מביע הילד את הפחדים, הדחפים והרצונות שהוא לא תמיד מבטא.
ילדים הנראים מעוותים מבחינה גופנית גורמים לרתיעה אצל מבוגרים, אבל כלב מקבל אותך כפי שאתה והקבלה היא אמיתית”.
הרופא מספר על ילדה בת עשר שעמדה לפני ניתוח והביעה בפגישה תחושת ביטחון לקראת התהליך. “אחרי שהיא טיפלה בקיקי הכלבה סיפרתי לה שגם קיקי עברה ניתוח ושאלתי מה היא הרגישה לפני. הילדה שעד אז הפגינה ביטחון גבוה ענתה שקיקי פחדה לפני הניתוח וחששה שלא תתעורר. שאלתי מה יכול לעזור לקיקי והילדה השיבה ‘שאמא ואבא יחבקו אותה'”. ד”ר רביעי מציין כי רוב הילדים שעברו הכנה לניתוח בסיועה של קיקי הביעו רצון להישאר איתה גם לאחר תום ההכנה, וחלקם ביקשו שהכלבה תתלווה אליהם לחדר הניתוח או שתבוא לבקר אותם בבית.
אחד המשתתפים במחקר, ילד בן עשר וחצי, סיפר לאחר שהתעורר מההרדמה: “נזכרתי בה ונהיה לי טוב, הכל עבר רגוע”. רביעי מציין כי “חשוב כי בכל בית חולים תיבנה תוכנית להכנה פסיכולוגית לילדים לקראת ניתוח, ומומלץ לשלב בעלי חיים בתכנית כזו”.
המחקר נערך במסגרת המכללה האקדמית תל אביב-יפו בהנחיית פרופ’ רבקה יעקובי. למחקר היה שותף גם ד”ר רון ביליק, מ”מ מנהל המחלקה לכירורגיית ילדים בשיבא.
טיפול בסיוע בעלי חיים ידוע כמסייע להשבת תחושה של שליטה בקרב ילדים חולים. בשנים האחרונות מפעילה עמותת “עזר מציון” בסיוע הביטוח הלאומי פינת חי לטיפול בילדים חולי סרטן בפתח-תקווה.

מקורות: המאמר פורסם ב- ynet, מדור בריאות, ע”י מיטל יסעור בית-אור ב: 06.07.08


 לשאר מאמרים וכתבות